سفیدک داخلی هندوانه
بیماری گیاهی سفیدک داخلی یا سفیدک کرکی هندوانه به محصولات دیگری از جمله طالبی، کدو، خیار و کدو تنبل آسیب میرساند. این بیماری تنها به برگ های هندوانه آسیب میرساند و مستقیماً تاثیری روی میوه و قسمتهای دیگر بوته ندارد.
علائم بیماری
نشانههای ابتدایی بیماری گیاهی سفیدک داخلی هندوانه روی سطح بالایی برگها بهشکل لکههای زردرنگ، زاویه دار، پراکنده و محدود در بین رگبرگها دیده میشود. در زیر برگهای آلوده بافت کرکی بنفش یا خاکستری رنگ تشکیل میشود. با گسترش آلودگی، لکههای ایجاد شده روی برگها به صورت بافت مرده درآمده، قهوهای رنگ شده و درنهایت موجب ریزش برگهای آلوده از بوته میشوند.
بوتههای آلوده از رشد باز میمانند و در نهایت از بین میروند. میوه در این بوتهها رشد محدودی داشته و محصول با کیفیت پایینی را تولید میکنند.
عامل بیماری
عامل بیماری گیاهی سفیدک داخلی هندوانه قارچ Pseudoperonospora Cubensis است. عامل بیماری در داخل بقایای گیاهی و یا روی علفهای هرز میزبان بیماری زمستان گذرانی میکند. آب و هوای مرطوب و محدوده دمایی ١٧ تا ٢١ درجه سانتیگراد تاثیر زیادی در رشد عامل بیماری دارد.
باد و آبیاری بارانی باعث جابجایی عامل بیماری میشود.
شرایط گسترش بیماری
خنک شدن دما به گسترش و شیوع این بیماری کمک میکند. دمای ۶۰ درجه فارنهایت (۱۶ درجه سانتیگراد) در شب و ۷۰ درجه فارنهایت (۲۱ درجه سانتیگراد) در طول روز موجب گسترش و رشد اسپورها میشود.
باران و شرایط رطوبتی مداوم نیز باعث تشدید بیماری میگردند. آبیاری بارانی و باد عامل انتقال اسپورهای قارچ هستند.
راههای پیشگیری و کنترل
۱ کاهش رطوبت
۲. افزایش تهویه بین بوتهها
۳. استفاده از آبیاری قطرهای
۴. اجتناب از مصرف بیش از اندازه کودهای دارای نیتروژن(کودهای ازته)
۵. هرس برگهای آلوده
۶. رعایت دور و میزان آبیاری و خودداری از آبیاری شبانه
۷. حذف علفهای هرز میزبان بیماری
۸. کاشت ارقام مقاوم به بیماری
۹. سمپاشی با سموم حفاظتی مناسب از جمله اکسی کلرور مس،متالاکسیل+مانکوزب، فوزتیل آلومینیوم و سیموکسانیل+فاموکسادون
۱۰. سمپاشی با بردوفیکس به شرح زیر:
– ضدعفونی بذور قبل از کاشت با نسبت ١۰ در هزار
– ضدعفونی خاک بلافاصله بعد از کاشت با نسبت ١۰ در هزار
– سمپاشی با نسبت ۵ در هزار هنگام رشد و بازشدن اولین برگها
– سمپاشی با نسبت ۵ در هزار در صورت وجود آلودگی و تکرار آن با فاصله دو هفته در میان